„A problémáink jó részét megoldotta a szellőztető!”

23 január 2018

Interjú Szőgyényi Szilviával, az egyik Zehnder rendszerünk tulajdonosával.

Egy központi szellőztetőrendszer beépítése hatalmas kihívás. Még egy új építésű ingatlan esetében is, de egy már álló, lakott háznál sokkal inkább.
Idén nyáron Bicskén építettünk ki hővisszanyerős szellőztetőrendszert Szőgyényi Szilviáéknál. Őt kérdeztük a tapasztalataikról.

Szellőztető.hu: Kedves Szilvia, honnan jött az ötlet, hogy az otthonotokat központi szellőztetővel szereltessétek fel?
Sz. Szilvia: Őszintén szólva ez egy hosszabb folyamat volt. Az egész onnan indult, hogy spórolni szerettünk volna a ház rezsiköltségén.
3-4 évvel ezelőtt hívtunk egy energetikust, hogy mérje fel a lehetőségeinket. Ő azt mondta, hogy nincs gond a házzal. A lehetőségek tárháza szinte korlátlan, viszont nem biztos, hogy sokat nyerünk egy napelemes, vagy más megújuló energiás beruházással.
Problémát jelentett viszont, hogy néha a kezelhetetlenül magas páratartalom miatt megjelent a penész, néha pedig sivatagi szárazság honolt a házban. Viszont szellőztetni csak módjával tudtunk, mert a közvetlen szomszédságunkban az állattartás mellett a különböző anyagok égetéséből származó füst is korlátozott minket.
Hívtunk egy passzívház szakértőt, hátha ő tud jó megoldást a takarékoskodásra, valamint arra, hogy ne kelljen állandóan vagy párologtatni, vagy párátlanítani, hogy a lakás mikroklímája megfelelő legyen. Ő javasolta a központi szellőztetőrendszer kiépítését, ami a levegőminőségre megoldást jelent, viszont a rezsicsökkentés csak a nyílászárócserével együtt valósulhat meg.

Szellőztető.hu: Hogyan találtátok meg a cégünket?
SZ. Szilvia: A neten keresve több helyről is kértünk be ajánlatot.
Ezek közül 2 olyan volt, ami igazán szimpatikus volt: mind műszaki tartalmát tekintve, mind pedig ár-érték arányban. Az egyik a Tiétek. 🙂
A kettő között végsősoron az ár döntött, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy volt egy „női megérzésem” és valamiért Sanyit felhívtam. Mindenki mástól csak e-mailben kértem ajánlatot, de veletek beszélni akartam.
Jó döntés volt, rögtön a második mondat után megvolt közöttünk az összhang.

A központi szellőztetés sémája

Szellőztető.hu: Milyen volt maga a kivitelezés, hogyan éltétek meg?
Sz. Szilvia: Nehéz volt, de maradnak szép emlékek is a munkálatokkal teli nyárról.
A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a házban éltünk a munkálatok idején, és néha nagyon elkeserítő volt látni a rombolást, különösen úgy, hogy az az egész házat, annak minden helyiségét érintette. Arra azért igazából nem lehet felkészülni lelkileg, ahogy a falakat áttörik a munkások. Az félelmetes. Elkeserítő, ha az otthonodnak nincs egy pici zuga sem, ami ép, érintetlen és tiszta.
Az emberi hozzáállás nagyon sokat számított! A csapat fantasztikus volt, mindent előre megbeszéltek velünk, igyekeztek a lehető legkisebb kellemetlenséggel megoldani a munkálatokat! Éreztük az odafigyelést, hogy ami számunkra fontos, az számotokra is fontossá vált.
Minden nap végén le tudtunk ülni mosolyogva a teraszon egy üdítőre, hogy átbeszéljük az aznapiakat és a másnapra várható dolgokat.
Mindent elkövettek a fiúk, hogy ne egy horror- sztoriként éljük meg az átalakítások idejét. Ezért rendkívül hálás vagyok!

Szellőztető.hu: Milyenek a gyakorlati tapasztalatok a hővisszanyerős szellőztetővel?
Sz. Szilvia: Egyelőre nagyon jók, de csak néhány hónap van a hátunk mögött. A problémáink jó részét megoldotta a rendszer és a nyílászárók cseréje. Nem kell tartanunk a penészesedéstől, a kellemetlen szagoktól és mindig friss a levegő. Bízom benne, hogy a még meglévő kellemetlenségek is megszüntethetők a beállítások finomításával, és karbantartással.
Egyetlen apró technikai gondunk volt, egy biztosítékkal. Az egyik reggel más volt a ház, nem olyan, mint szokott. Valami miatt kényelmetlenül éreztük magunkat. Aztán rájöttünk, hogy rossz a levegő. De az nem lehet! Azért ellenőriztük a szellőztetőt, és kiderült, hogy nem működik a szellőztetőrendszer. Sanyiék azonnal jöttek és gyorsan orvosolták a problémát. 4-5 óra telhetett el szellőztető nélkül, amikor az már érzékelhető volt. Hiányzott a komfortérzetünkhöz!
Én ma már el se tudnám képzelni nélküle az otthonunkat!

Szellőztető.hu: Mit tanácsolnál annak, aki most gondolkozik a hővisszanyerős szellőztetőrendszer beépítésén?
Sz. Szilvia: Nem érdemes sokat gondolkodni rajta. Nem olcsó ugyan, de nincs jobb megoldás, és hosszabb távon gazdaságosabb, mint az esetleges alternatívák. Sanyi és csapata pedig jó választás a beszerzésre, kivitelezésre. Flottul ment minden:

  • korrekt volt az ajánlatadás és a tervezés
  • gördülékenyen és gyorsan haladtak a munkálatok
  • a kollégák pedig maximálisan tiszteletben tartották, és odafigyeltek a kényelmünkre- már amennyire lehet egy ilyen helyzetben… 🙂
  • végül pedig, nem mindegy, kit várunk a karbantartásra, egy szakit, aki idegen, vagy egy jó ismerőst, barátot, akire a munkálatok során tettünk szert.

Én jó szívvel ajánlom a Szellőztető.hu csapatát és a Zehnder szellőztetőrendszereket is!

Köszönjük Szilvia a válaszaid, és bízunk benne, hogy a rendszeretek a jövőben is kiváló komfortérzetet fog nyújtani!

Ha Te is kíváncsi vagy rá, hogyan lehet az otthonodban a levegő mindig friss, a szagoktól és a portól mentes, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az info@szellozteto.hu e-mail címen, vagy a +36-30-815-2151-es telefonszámon!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>