Mi van a levegőben? – avagy a szmog a lakásba is bejöhet!

01 február 2018

Nagyon sokszor nem gondolunk bele, hogy a lakás elhasználódott levegőjét a szellőztetéssel milyen minőségű levegőre is cseréljük ki.

Egy felnőtt embernek 20-40 köbméternyi friss levegőre van szüksége óránként. Ami azt jelenti, hogy egy 15 négyzetméteres helyiséget óránként kellene átszellőztetni, ha ezt az ideális friss levegő mennyiséget szeretnénk számára biztosítani.

 

Ha ezt nem biztosítjuk, akkor néhány óra alatt egy nem teljesen légtömör épületben is 1500 ppm fölé emelkedhet a CO2 koncentrációja a helyiségben, ami rossz közérzetet, fáradtságot okoz. Így sem a munka, sem a pihenés nem hatékony.

Egy modern nyílászárókkal felszerelt házban, a hálószobában reggelre a CO2 koncentrációja a kinti érték 6-8-szorosára is felemelkedhet! (2016-ban a tiszta levegőben átlagosan 404 ppm volt a CO2 koncentrációja, azaz a hálószobádban akár 3200 ppm-re is felemelkedhet ez az érték!)

 

Tehát muszáj gyakran szellőztetni.

 

De vajon mi jön be az ablakon?

A kinti levegőben nagyon sokféle szennyeződés található:

  • por,
  • kémiai anyagok (mint a kén-, vagy a nitrogén- dioxid),
  • pollenek,
  • gomba spórák, és még megannyi tényező, ami rossz minőségűvé teszi a levegőt.

A rossz levegő, a sokféle ártalmas anyag pedig jelentős egészségkárosodáshoz vezethet. Elsősorban légúti panaszokhoz, amelyek áttételeket képezhetnek a vérképző szervekkel, csökkenthetik a vér oxigénszállító képességét, ami kihat az egész szervezeted működésére.

 

A hazánkban élők az emberi tevékenységnek, és a kedvezőtlen természeti adottságoknak köszönhetően jelentős mértékben ki vannak ezeknek a veszélyeknek téve.

Nem csoda, hogy Magyarországon a halálozási okok statisztikájában 3. helyen szerepelnek a légzőszervi megbetegedések. (2017. májusi adat)

 

Az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban hallani a szmog, és a szmogriadó kifejezéseket.

Mit is jelent ez pontosan?

A szmog egy, a  környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd. Igaz, hogy már az ókorban is előfordult a jelenség, azonban mindennapossá az ipari forradalom idején vált.

2 fő típusát különböztetjük meg:

  • a London-típusú, téli szmog: kialakulását a szélcsend, a magas légnyomás, a magas relatív páratartalom és a -3-+5 °C közötti hőmérséklet együttese segíti elő. Ilyenkor a szilárd tüzelőanyagokból keletkező korom és szállópor együttese, valamint a kén-dioxid mennyiségének felszaporodása okozza a sötét, fullasztó füstködöt. (az 1952-es londoni szmogkatasztrófáról kapta a nevét)
  • a Los Angeles- típusú, nyári szmog: az erős napsugárzás, a gyenge légmozgás, a rendkívül magas hőmérséklet (25-35 °C) és a közlekedési járművek által kibocsájtott gázok együttes jelenléte szükséges a kialakulásához. Ilyenkor a járművek által kibocsájtott égéstermékek a napfény ultra-ibolya sugárzásának hatására fotokémiai reakciókon mennek keresztül, ami egy homokszerűen áttetsző, fullasztó füstködöt. (1943-ban észlelték először Los Angelesben, ezért kapta ezt a nevet)

 

Szmog New York-ban, forrás Wikipédia

Magyarországra inkább a téli szmogfelhők a jellemzőek a Kárpátok és az Alpok ölelésének köszönhetően. A medencében sokkal könnyebben alakul ki a hőmérsékleti inverzió nevű meteorológiai jelenség. (Ez az, amikor a magasabb légrétegek melegebbek, mint a talajközeli, ezért megáll a függőleges légmozgás. Ekkor képződik a szívós köd, ami napokra is ránk telepedhet).

Ilyen időben a kinti levegő lakásba való beengedése jelentős veszélyekkel jár. Hiszen magát a szmogot engeded be az otthonodba.

 

Az egyetlen megoldás, hogy a benti levegő oxigénben dús, de a szennyező anyagoktól mentes legyen az, ha szabályozott csatornán keresztül szellőztetsz. Azaz egy szűrőkkel ellátott szellőztetőrendszert használsz az ablak helyett.

Csak a szellőztetőrendszer tudja garantálni, hogy a szobába bejutó levegő az ártalmas kémiai vegyületektől, a portól és a különböző pollenektől, gombáktól mentes legyen.

Mindezt úgy, hogy közben állandó minőségű levegőt tud bejuttatni az otthonodba!

Szerencsére ma már egyre fejlettebb ez a technológia is. A legmodernebb szellőztetők hővisszanyerős kialakításúak, így rendkívül energiatakarékosak. Télen a kiáramló elhasznált levegő hőenergiájával melegítik fel a beáramoltatott friss levegőt, nyáron pedig a kivezetett levegővel vonják el a friss levegő hőenergiáját, hogy kellemesen hűvös levegőt juttasson be a légtérbe.

Ha szeretnéd megóvni a saját, és a szeretteid egészségét, látogass el bemutatótermükben és ismerd meg a Zehnder szellőztetőrendszert közelebből is!

Időpont egyeztetéshez hívj a +36-30-815-2151-es számon, vagy írj az info@szellozteto.hu címünkre!

Kattints ide és olvasd el, mit mondanak azok, akik már használják ezt a szellőztető rendszert!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>