Te is klímát használsz? Ezért veszélyes az egészségedre, ha ezzel szellőztetsz

27 március 2018

Kérlek most felejts el mindent, amit a szellőztetésről és a klímáról eddig hallottál. Hadd meséljem el neked több mint tíz éves, a hővisszanyerő szellőztetőrendszerek beépítése során szerzett tapasztalatomból, hogy valójában miért meleg helyzet klímával megoldani a szellőztetés mindennapi küldetését. Olyan megoldás mutatok alternatívának, ami nem csupán kifizetődőbb és okosabb döntésnek minősül, de még trendibbé is teszi az otthonod.

 

Hadd tegyek fel egy egyszerű kérdést: mikor számoltad ki pontosan, hogy mennyit is költesz a nyári és téli hónapokban a hűtésre és fűtésre? A legtöbb ember számottevő energiát pazarol a nyári hónapokban a klímahasználat során, melyet a hűtésre szán. Szinte ugyanannyit, mint a téli hónapokban a fűtésére.

Ráadásul a rossz szigetelés mellett; aki télen pazarol, az nyáron is pazarol.

De van itt még más is. Ami még ennél is mellbevágóbb, hogy nem csupán a pénztárcára van negatív hatással e kivitelezés, de az egészségre is. Ami a családod minden egyes tagjára hatással van és a patikalátogatásokat is gyakoribbá teszi.

 

Meghoztad már az okos döntést és beruháztál egy korszerű nyílászáróra? Ez ma már nem elég.

Sokan némi tépelődés után eljutnak oda, hogy látják a fényt az alagút végén, és nyílászárócserére mellett döntenek annak érdekében, hogy energiát spóroljanak. Talán már te is meghoztad ezt a döntést. Osztottál, szoroztál és kifizetődőnek vélted.

Ezzel úgy vélve, hogy gyökerestül tépted ki problémát. Azt, hogy az ablakon keresztül kelljen szellőztetni. Hiszen remélted, hogy a benti hűvös levegő nem fog szökni kiváló nyílászáró mellet. Energiát is spórolsz.

Netán bevezetted a klímát is hozzá. Ezzel váltva ki a szellőztetést.
Vagy a hideg odabent tartását kívántad megoldani.

Az volt a célod, hogy a szellőztetés nálad a levegő megfelelő cseréjét a lehető legkisebb energiaveszteség nélkül hajtsa végre.

 

De vajon a klímával való szellőztetés hosszútávon megtérülő döntésnek bizonyul?

Ha az otthonodba új nyílászárókat szereltek, a lakás szellőzése egy „nagy elégtelent is kapott”. A pára ugyanis nem jut ki onnan, és te sem jutsz elég friss levegőhöz (a CO2 szint túl magas).

Szellőztetni is lehet kifizetődő módon és eredménytelenül is

Különösen nyári időszakban okozhat fejtörést a téma. Hiszen a hűtsük le a lakást, és zárjuk ki a forróságot és szellőztessünk is egyszerre korántsem olyan egyszerű.

Akárhány szalagcímen is hozza szembe velünk a hírt az Internet. Szellőztetni a kánikulában nem épp a józan ésszel ellentétes cselekedett? Beengedni a forró levegőt akkor, amikor ki kellene zárni?

Szellőztetni kell. Klíma mellett, vagy anélkül is.

 

De egyáltalán miért is szükséges rendszeresen szellőztetni?

Talán emlékszel még, amikor még a nagyi is gyakorta mondta gyerekkorunkban: „szellőztessetek, mert nincs idebent levegő”.

Megszólalt az ablak nyikorgó hangja, és már vitte is egy pörgős táncra a szél a frissen mosott függönyt.

Nos, igen.

Már nagyanyáink is tudták, amit manapság egyre kevesebben, hogy az állott levegő, ami rögtön megérinti az orrunkat az otthonunkba lépve, nemcsak a komfortérzetet rontja, és ingerli az orrunkat a kinti levegő után. De a szellőztetés rendszeres hanyagolása akár hosszabb időtávon az egészségünknek is árt.

Azonban a nagyi féle megoldás során a szellőzés intenzitása nem igazodott az igényekhez.

 

 

Ezzel a szellőztetéssel hol szélcsend volt, hol tornádó. A szélhatáson alapuló szellőzés habár régi kivitelezés, a fűtött (télen) vagy éppen hűtött (nyáron) levegő felesleges pazarlásával járnak.

Egyszerűen túlszellőztetsz. Vagy a párát növeled az otthonodban. Ha kicsi az épület és sokan laknak benne, a probléma csak fokozódik.

 

A vasárnapod pedig sosem lesz csendes a kintről beáramló zaj miatt.

Egyesek a hajnali gyors szellőztetésre esküsznek, majd zárul a redőny, és estig fel sem kerül. De az ablaknyitással történő szellőzés manapság nemhogy korszerűtlen, de nem is hatékony.

Mindösszesen maximum félórára sikerül frissé tenni a benti levegőt, utána a CO2 szint már újra határérték fölé emelkedik. És nem tudod miért fáj a fejed, vagy a megszokottnál is fáradékonyabb és nehezen alvó. A terek egyenletes friss levegővel való ellátottságát az ablak nem oldja meg. Korszerűbb eszközhöz nyúlva sokan a klímát választják és azzal szellőztetnek.

Talán te is?

 

Hatástalan gyógyszer a szellőztetésre a klíma használata is

 

Habár a rossz ablakok cseréjével a klímaberendezések rezsije is csökkenthető. Ezért a jól szigetelő nyílászáró nem csupán télen spórol, hanem nyáron is.

Így a klímaberendezésnek így kevesebb energiájába kerül az optimális levegő megtartása a lakásban.

A klíma viszont habár hűti a teret, szellőztetésre nem alkalmas.

 

  • Mert a klíma a benti, elhasznált levegőt hűti le. Azaz a levegő cseréjét nem oldja meg. Ezzel ellentétben egy szellőztetőgép friss levegőt is ad a benti hűvöshöz közeli hőmérsékleten.
  • A klíma nem szünteti meg a benti páratartalmat. A magas páratartalom következménye, hogy melegebbnek érzed a hőmérsékletet. Azzal, hogy lehűtöd a levegőt, azzal növekedni fog a relatív páratartalom. A végtelenségig pedig nem hűthető az otthonod, mert párakicsapódással járna. Az pedig hozza magával a penészt.

 

Akkor most szellőztess, de mégis hogyan?

 

Létezik ma már szellőztetőgéppel egybeépített párátlanító (Zehnder ComfoCool) is. Ha a belső hőmérséklet a kívántnál melegebb, azonnal bekapcsol.

Működése azon alapul, hogy a befújt levegőből párát von el. Ezzel a relatív páratartalom nem fog megnőni, a páraérzékelő nem fogja blokkolni a felülethűtést, és a hőérzetünk sem fog emelkedni.

Fülledt időben maga a megváltás.

 

Azon törőd a fejed, hogy a Zehnder szellőztetőberendezés vajon neked való-e?

Igen, ha a házad értékét szeretnéd emelni egy esetleges eladás során. Exkluzívabbá teheted mások szemében a vételt.
Igen, ha jó lenne végre az elégtelen szellőzés miatt kialakuló poratkák szaporodását meggátolni valahogy, mert talán emiatt vagy allergiás.

Igen, ha szeretnéd a szálló por mennyiségét is csökkenteni, megszűnhet a “szmogriadót” az otthonodban. És remek lenne nem áporodott lakásra hazaérni egy 2 hetes nyaralás után sem.

A Zehnder azoknak való, akik a penészt és a párát száműznék az otthonukból, az ablaknyitogatással kiengedett fűtésdíjat pedig megspórolnák.

 

Már 1-2 helyiséges lakásoknál – különösen nyílászárócsere után – sem kell számolnod a vizes lakással és penésszel. Számolj fel az ablakon való szellőztetés kényelmetlen, energiapazarló, ráadásul a legtöbb esetben a penészedés problémáját meg nem oldó kivitelezésével.

Mindig friss levegő, miközben energiát is spórolsz?
Érdekel, hogy észrevetted-e, de erre sem az ablakos sem a klímás kivitelezés nem kifizetődő, sem nem egészséges.

 

 

Központi szellőztetőrendszerek telepítésével nem csak a felszínt fogod kapargatni

 

Télen a kiáramló elhasznált levegő hőenergiájával melegítik fel a beáramoltatott friss levegőt, nyáron pedig a kivezetett levegővel vonják el a friss levegő hőenergiáját, hogy kellemesen hűvös levegőt juttasson be a légtérbe.

Felejtsd el az állandó köhögéseket, tüsszögéseket, könnyező szemeket és azt, hogy attól félsz, hogy a szálló por részecskék miatt különböző rákkeltő anyagok telepednek meg otthonodban.

 

Jó lenne, ha nem vakon lövöldöznél, és találgatnál, hanem pontos infók alapján dönthetnél?

Most megadatik. A konkrétumok, amit annyi helyen hiányolsz.

Ne érd be a félmegoldásokkal. A fűtési és hűtési rezsiköltséged akár 50%-kal csökkentheted. Olyan rendszerrel, ami az 1930-as évektől precízen fejlődik a szigorodó energetikai előírások, és a lakóterek levegőminőségét szabályozó rendeletek egyre általánosabbá válása miatt.

Végre a lakásod levegőjét tekintve is a minőségre törekedhetsz és a biztonságos otthonra. A benti levegő oxigénben dús, de a szennyező anyagoktól mentes lesz. Igazi trendi, és mások szemében is értékes otthont tudhatsz magadénak.

 

Gyere el a bemutatótermünkbe, és ismerd meg a Zehndert még alaposabban, hogy egyetlen kérdés se maradjon nálad megválaszolatlanul. Időpont egyeztetéshez hívj a +36-30-815-2151-es számon, vagy írj az info@szellozteto.hu címünkre!

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>