Neked milyen a szobád levegőjének a minősége? – Az ok, amiért nehezen alszol éjszaka

02 április 2018

Otthonodban a levegőnek minimum 30 m3/h szobákba jutását szükséges megoldanod személyenként. Ráadásul 45 percenként kell cselekedned, hogy ezt megadd neki. Ezt pedig lehetetlenség ablakon való szellőztetéssel kivitelezni. A friss levegő hiánya vezet a gyakori Algopyrin habzsolásához. A nehézkes alváshoz és fejfájáshoz. És ahhoz, hogy a meetingeken úgy alszol el, mint, aki egy hete nem aludt. Hogyan lehet ezt a problémát hosszútávon sikeresen és eredményesen ráadásul kifizetődő módon orvosolni?

Milyen a levegő odahaza?
Nos, a legtöbb embert hidegen hagyja, most te lehetsz a szemet szúró kivétel. Hadd mutassam meg e látszólag sótlan téma ropogósan friss változatát.

Ugyanis valószínűleg otthonod levegője miatt alszol te is rosszul.

 

Neked is hasonlóan telik mostanság egy éjszaka?

Reggelente úgy kellsz fel, mint aki egy 24 órás kórházi ügyelet után esik be épp az ágyba. A reggeli kávé csak hírből ismeri a koffein okozta pörgés jelenségét. Nálad valahogy nem hat.

A fejfájáscsillapító pedig már megszokásból landol a táskád mélyén. A mai nap is megnyerőnek kéne lenned a tárgyalásokon, de mintha magadra sem ismernél.

Tél van.
Vagy ez épp a tavaszi fáradtság.
Nem bírom a kánikulát, leszívja az erőmet.

Hányszor hallja ezt a környezeted tőled?

A gyerekek pedig sokszor nehezen kelnek fel reggelente, és hétfő vagy péntek legyen is, ők mindig fáradtak ahhoz, hogy iskolába menjenek. Talán úgy véled, hogy az éppen aktuális dolgozatot szeretnék megúszni, azonban lehet, hogy ennél súlyosabb ok húzódik a háttérben?

 

 

Vajon az évszakok okolhatóak az állandó fáradtságodért és letaglózó éjszakai alvásokért?

 

Életed kb. 70%-át épületekben töltöd.
Ezekben az épületekben pedig mindegyikben van egy közös tényező, amit egyiknél sem fogsz tudni kikerülni.

A levegőt.

Kevés épülettulajdonos, tervezőmérnök, építész foglalkozik a témával. Pedig 2020 után egy központi szellőztetőrendszer nem csupán az egészséged óvja meg, de még pénzzel is megajándékoz.

Hiszen létezésével emeli a házad értékét. 2020 után ugyanis az új épületekre kiadott rendeletnek a te otthonod is megfelel. Innentől ugyanis csak azok kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek közel zéró energiafelhasználásúak.

 

Nem vitatéma ma már, hogy a lakások levegőminősége rossz. Télen, amikor az ablak csak ritkán van nyitva még inkább.

Nappal még csak hagyján, de éjszaka ki az, aki félóránként vagy 45 percenként felkel, hogy megfelelő levegőt biztosítson a helyiségben? Márpedig a pihentető alváshoz levegő kell. Nem is akármilyen.

Friss.

Megfelelő mennyiségű friss levegő hiányában a szoba CO2 szintje magas lesz. Nagyon.

Mi az a CO2 és a ppm?

 

A szén-dioxid (CO2, régi magyar nevén szénéleg) légköri nyomáson légnemű, gáz halmazállapotú vegyület, a szén egyik oxidja. A tiszta levegő mintegy 0,040% (térfogatszázalék) szén-dioxidot tartalmaz. (Korrigált 2016-os átlag: 404 ppm). A ppm a koncentrációt jelöli. (Forrás: Wikipédia)

Nem tudsz figyelni a munkádra? Kiszámíthatatlan egy napod a fáradtság miatt?

 

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a 2000 feletti ppm érték már fáradtságot, figyelemzavart, és bágyadtságot, levertséget okoz. A szabad levegőn 400 körül van a CO2 szint.

 

Azonban egy zárt szobában nincs akkor tér, hogy a te általad – vagy épp a népes családod által –  kilélegzett levegőben ez a mennyiség tovatűnjön. Marad a helyiségben.

Különösen, hogy csukva minden ablak.

Ezt az állott levegőben és a folytonos fejfájásban és fáradtságban fogod érzékelni leginkább. Akár kora reggelre a 4000 ppm fölé emelkedett CO2 szintet is elérheti a hálószobád.

 

Erre vonatkozóan a BME kísérletet is végzett, ami során a munkahelyi, irodaterek belső levegőjének minőségét értékelték, a széndioxid-mennyiséget próbálták demonstrálni a zárt térben.

Az első vizsgálat sorozatban 10 kísérleti személy (5 Férfi, 5 Nő; átlag életkor=21,3 év), négy kísérleti vizsgálaton (ülésen) vett részt, melyeknél a levegő CO2 koncentrációja különböző volt :

  1. ülés – 1500 ppm, 2. ülés – 2500 ppm, 3. ülés – 600 ppm, 4. ülés – 5000 ppm.

 

A 600 ppm szén-dioxid koncentráció esetében nem volt külső CO2 utánpótlás, az alanyok által kilélegzett szén-dioxid hatására alakult ki ez az érték. A maximális, 5000 ppm koncentrációt a szabványok és irányelvek figyelembevételével határozták meg. Fiziológiai és pszichofiziológiai változókat is mértek annak érdekében, hogy a szellemi munkavégzésre hatással lévő széndioxid-mennyiségről pontos adatokat adhassanak. A teljes kísérletről itt olvashatsz. >>>

 

 

A nem szellőztetett és légtömör épületek halálos kombinációja

 

A kevésbé szellőztetett helyiségek tipikus tünetei a padlógázzal élre törő páratartalom, emiatt keletkező párakicsapódás. Majd ennek kombinációjával létrejött penészesedés.

A penész pedig hozza magával az elkerülhetetlen problémákat: asztma, súlyosbodó légúti tünetek, és más egészségügyi kockázatok. Baktériumok, atkák, vírusok. Támad a Mars.

 

A felhalmozódó CO2 miatt lesznek pedig álmatlan éjszakáid

 

A magas CO2 szint klasszikus tünetei a folytonos fáradtságérzet, a gyengeség érzése, a kimerültség, rossz alvás, a nehezebb és rosszabb koncentráció.
Egy prezentációt is nehezen írsz meg odahaza, pedig nem az egész napos feszes munkatempó az oka mindennek.

A szellőzés és a friss levegő hiánya, valamint mennyiségének csökkenése az egészségedet rombolja.

CO2 koncentráció növekedése miatt nem tudsz jól aludni. A légkör széndioxid tartalma átlagosan 400 ppm-re tehető. Ha a lakásod viszont légtömör, így előfordulhat, hogy akár 6-8 szorosára is emelkedik a CO2 koncentráció a kezdeti értéknek szellőztetés nélkül egyetlen éjszaka alatt.

Az épület amire pedig vagyonokat költöttél, épületszerkezeti károkat szenvedhet.

 

Friss az otthonod, újak a nyílászárók – a recsegő-ropogó alvási ciklusok még inkább borítékolhatóak

 

Ha ablakot cseréltél és hőszigeteltél, akkor sajnos hiába a régen várt alacsonyabb fűtési költség; olyan légtömör épületben élsz, amely elhanyagolt friss levegő áramoltatás mellett szinte börtönként tart fogva.

Talán úgy véled, a gyakoribb ablaknyitás majd megoldja, hogy az éjszakai alvások végre pihentetőek legyenek. Azonban – az esetleges energiaveszteség mellett- olyan eredményt szülhet, ami maximum annyira hatásos, mint egy lyukas vödörbe önteni a vizet.

Másodpercekre elegendő. Ablaknyitással nem tudod megspórolni a szellőztetőberendezés árát.

 

A hővisszanyerő szellőztető rendszer képes a szobák levegőjét mindig frissen tartani – mégis hogyan?

 

Amellett, hogy képesek a pollenek, a por, és a külső szagok kiszűrésére; a páratartalmat is képes egészséges szinten tartani. Azok, akik hővisszanyerő szellőztető rendszerrel élnek együtt, hosszabb ideig egészségesebbek.

A friss levegő miatt.

Egy entalpiahőcserélős szellőztetőgép például egyszerre képes megoldani a konyha vagy a fürdőszoba párás levegőjének elszívását és a háló friss levegővel való ellátását is. Mindezt úgy, hogy nem fogod a meleg levegőt kiszellőztetni az ablakon keresztül. A beépítéséhez elegendő egyetlen külső határoló falat áttörni.

Nem kell azzal számolnod, hogy szervezeted 1000 ppm feletti széndioxid koncentrációban nem tud kellő mennyiségű oxigénhez jutni, és végre nem leszel állandóan bágyadt, kimerült.

 

Nemcsak egészséges és pénztárcabarát otthonod lesz, de még a trendiségéről sem kel lemondanod, és a lakás dizájnján csorbát ejtened

 

A ComfoAir 70 entalpiahőcserélős 1+1 helyiséges szellőztetőgép olyan trendi külsőleg, hogy akár a hálóban, akár a fürdőszobában helyezed el, akkor sem nyúlsz félre.

A hővisszanyerős szellőztetés olyan friss, egészséges levegőt ad otthonodnak állandó jelleggel, ami végre megadhatja neked az „aludj jól” alvásokat.

A hatástalan ablaknyitogatás helyett automatikusan biztosítja neked a pihentető alvást, hogy minden reggel úgy kelj fel, hogy készen állsz maximálisan felkészülve az a napi feladatokra. Eredményes munkádat támogatva erősebb immunrendszerrel ajándékoz meg, így a patikalátogatásokat is megspórolhatod.

Garantálja a megfelelő páratartalmat, így esélyt sem kell adnod a penésznek. Alacsonyabb fűtési és hűtési költségekkel számolhatsz, és az ablaknyitogatással együtt járó, utcáról beáramló zavaró zajt, port is elfelejtheted.

Végre nem kellene számolnod a gyakori fejfájással, rossz minőségű alvással.

 

Tudj meg többet a pihentető alvást biztosító módszerről, gyere el a bemutatótermünkbe, és ismerd meg a Zehndert még alaposabban, hogy egyetlen kérdés se maradjon nálad megválaszolatlanul. Időpont egyeztetéshez hívj a +36-30-815-2151-es számon, vagy írj az info@szellozteto.hu címünkre!

 

 

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>