Sáros eső és szaharai por- vajon káros az egészségedre?

17 április 2018

Az elmúlt napokban mondhatni a „csapból is” az folyik, hogy hatalmas porfelhő fullasztja a Kárpát medencét.

Az afrikai eredetű por Európába való betörésért egy Marokkó felett kialakuló mediterrán ciklus a felelős. A viharos széllökések felkeverték a sivatagi port, ami a légkör magasabb rétegeibe feljutva könnyedén lepte be hazánkat is.

Ez egy egyedi eset?

Nem. A sivatagi por évente 2-3 alkalommal is be tud törni Európa déli- délkeleti régióiba, éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni. Tudatosan kell készülni az ilyen napokra.

 

Ez a nagy mennyiségű por sokhelyen sáros esőként jutott vissza a földre, amit jól mutatnak az autókon, és az ablakokon csúfoskodó foltok.

Viszont, ami komolyabb gond, hogy ez a por nem csak az esővel jut vissza a földfelszínre, hanem a levegőben lebegve is.

Ettől van az, hogy a friss tavaszi levegő helyett, fullasztónak, torokszárítónak érezzük most a levegőt.

Fotó: MTI-Varga György

Ez különösen az asztmásokban, allergiásokban és a különböző légúti betegségben szenvedők számára jelent komoly gondot.

Szemkönnyezés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés, tüsszögés – ezek azok a jelek, amelyekből arra következtethetsz, hogy szervezetedet irritálja a rossz minőségű levegő.

Ráadásul, ha tartósan magas a levegőben a szálló por mennyisége, akkor ezek a tünetek nem csak a krónikus betegeknél, és az időseknél jelentkezhetnek, hanem akár az egészséges embereknél is.

 

A mostani helyzet hasonló a szmoghoz a magas szállópor koncentráció miatt, így az erre érzékenyebbek számára a szmogriadó esetén javasoltak hozhatnak enyhülést:

  • kerüld el a szabadban való sétákat, a kinti sportokat
  • várandós anyukák számára fokozottan kerülendő ilyenkor a kinn lét
  • szellőztetni csak késő este vagy hajnalban, rövid ideig érdemes, ha nincs központi szellőztetőrendszered (ha szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot itt)
  • használj maszkot a kinti tevékenységekhez

 

Az ilyen porviharos időszakban a gyerekeket is fokozottan óvni kell a poros levegőtől, így számukra is biztonságosabb a benti játék.

Ugyanakkor tudnod kell, hogy az otthonodba is bejuthat a poros levegő a szellőztetéssel és a nem kellően légtömör részeken.

Ha nem szeretnéd a sivatagi port az otthonodban is belélegezni (és a bútoraidról takarítani), válts biztos megoldásra: központi hővisszanyerős szellőztető rendszerre, ami kiszűri a port a beérkező friss levegőből, mielőtt a légtérbe juttatja.

 

A mostani szaharai port már csak 1-2 napig kell elviselni, a hét közepén érkező élénk északi légáramlatok ki fogják tisztítani felettünk a légkört!

 

Ha szeretnél többet megtudni a Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszereiről, kérj személyes időpontot bemutatótermükbe: e-mailben az info@szellozteto.hu címen, vagy telefonon a +36-30-815-2151-es telefonszámon.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>