A modern nyílászáróval csökkentheted a hőveszteséget? Igen is és nem is

23 április 2018

Bizonyára te is azon okos ingatlantulajdonosok közé tartozol, akiknek nem kell azt ecsetelni, hogy a régi és elavult nyílászárók mennyi pénzt visznek és az újak pedig mennyit spórolnak. Azonban csak részben igaz az, hogy modern nyílászárókkal csökkenthető a hőveszteség. Mégis, hogy van ez? A cikkben fény derül a titokra.

 

Tudtad vagy újdonság a számodra az alábbi tény?

A magyar otthonok közel 50%-a gyenge hőszigetelésű. Még mindig rengeteg otthon szenved a magas rezsitől amiatt, mert elavult és korszerűtlen nyílászárókkal a fűtés felét az ablakon engedik ki. Nem szigetelnek jól és húz befelé a hideg.

Ha évtizedekkel ezelőtt épült épületbe költöztél, akkor valószínűleg olyan kivitelezési anyagok felhasználásával találkozhattál, amik a jelenkori hőtechnikai követelményeinek már nem felel meg.

Miért van ez?

Mert a hőszigetelés óriási fejlődéseken, megújulásokon ment keresztül az évtizedek alatt. Így ennek köszönhetően életet leheltek az energiaveszteséggel szembeni harcba. A régi épületek olyan harcokat is megvívtak a mechanikai hatásokkal és az időjárási viszontagságokkal szemben, amik szintén „leszívták az erejüket”.

Ennek eredményeként odabent penészesedés, nedves falak jelentek meg; emelkedett rezsiköltség, és még a levegő is zúg az ablakokon.

 

A pislákoló hőszigetelés azonban sokak szemében csupán a téli hónapok megemelkedett rezsiköltségeit hozza magával

 

Míg a tévhitekkel ellentétben nyáron is rezsizabáló tényezőnek minősül. De hiába a fényes győzelem a hőszigetelés területén, még az újonnan épült otthonokba beépített nyílászárók is magukkal hozzák a gyakori problémát: túl jól szigetelnek.

 

Na de mégis hogyan, talán gondolod most te is. Ugyan mi lehet abban akkora probléma, ha valami túl jól működik? Hiszen nem ez lenne az etalon?

Sajnálatosan nem csupán a rosszul, de a túl jól működő dologgal is megtelhet az ember hócipője. Lássuk, mégis mit eredményezhet otthonodban a túl jól működő nyílászáród:

 

  • Néha cikinek érzed a vendégek előtt a lakást és kellemetlen neked is benne élni; mert otthonodnak „furcsa, vagy régies szaga” van. Beépítettél új légtömör nyílászárókat is, de csak rosszabb lett és padlógázzal tört élre a büdösebb otthon feelingje. 
  • Az otthonodban lévő tárgyak, szerek, növények, emberek, állatok mind-mind párologtatnak ki magukból különböző vegyületeket, gázokat.  Ezek különböző mértékben „szagosítják”, és rontják a levegő minőségét különböző ártalmas vegyületekkel. Hiába az illatosító, nálad valahogy mindig büdös van. 
  • A nyílászárócsere után szinte kezded megélni a legrosszabb horrorfilmet. Rosszabb, mint a Fűrész c. film. Az otthonod elkezd vizesedni és itt-ott megjelennek azok a kis édi penészfoltok.
  • Nálad mindegy, hogy milyen évszak van, de különösen télen úgy alszol el mindig a lakásodban, mint más a kvantumfizikaórán. A CO2 koncentráció növekedése miatt nem tudsz pihentetően aludni. Mert túl jól el lettél zárva a külvilágtól.

Ha te is tapasztalod e tüneteket, akkor valószínűleg te is az alábbi eszközhöz nyúlsz a problémák orvoslására: megragadod az ablakkilincset és egy erőteljes mozdulattal már nyitod is kifelé. Mínusz 20 fok ide vagy oda; érzed, ahogy a meleg szál a radiátorról az ablak felé, de nincs mit tenni.

Lehet azt gondolod, az új nyílászáróval így is spórolsz valamennyit.

 

Azonban mégsem érsz el megfelelő eredményeket.

Annak érdekében, hogy a rezsiköltségeken se látszódjon meg a téli hónapok vigyora, és megfelelő levegővel, penészmentesen élhess odahaza; egy roppant egyszerű, hatásos, kifizetődő és a problémára győzelmet jelentő eszközhöz érdemes nyúlnod: a központi hővisszanyerős szellőztetőrendszerekhez.

 

Számolj fel az ablakon való szellőztetés kényelmetlen, energiapazarló, ráadásul a legtöbb esetben a penészedés problémáját meg nem oldó kivitelezésével. Végre áthívhatod a szomszédokat anélkül, hogy előtte 3-szor félórát szellőztettél volna.

Ugyanis télen a kiáramló elhasznált levegő hőenergiájával melegítik fel a beáramoltatott friss levegőt, nyáron pedig a kivezetett levegővel vonják el a friss levegő hőenergiáját, hogy kellemesen hűvös levegőt juttassanak be a légtérbe.

 

Kíváncsi vagy, mégis hogyan segíthetne otthonodban egy ilyen eszköz?
Személyes konzultáció keretén belül bármilyen kérdést a lehető legrészletesebben tudunk átbeszélni. Ha jó lenne bevizsgált termékeket kézbe is venni, megnézni, akkor most rajtad a sor. Te lehetsz a bevizsgáló.

Ha megtekintenél néhány trendi darabot is személyesen, akkor ne hagyd ki e praktikus lehetőséget.

 

Tudj meg többet a pihentető alvást biztosító módszerről, gyere el a bemutatótermünkbe, és ismerd meg a Zehndert még alaposabban, hogy egyetlen kérdés se maradjon nálad megválaszolatlanul. Időpont egyeztetéshez hívj a +36-30-815-2151-es számon, vagy írj az info@szellozteto.hu címünkre!

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>