Otthon fellélegezhetünk? – ezért ártalmasok a lakótér láthatatlan ellenségei

08 június 2018

Ki ne szeretné a kényelmes, komfortos és a mindig igényes otthonát. Ahol biztonságban érzi magát minden nap, vagy véli annak legalábbis. Viszont olyan veszélyes anyagoknak is helyt ad nap mint nap; amit, ha nem kezelünk eredményesen és kellő gyorsasággal, komoly egészségügyi kockázatot is jelenhetnek. Mik is ezek pontosan?

 

Mit jelent neked az otthonod?

  • Az otthon idilli melegét.

A kis békeszigetet, ahol karácsony előtt a mézeskalács illata tölti meg a konyhát és ahol minden este nyugodtan adsz puszit a gyerekek arcára, akik édesdeden alszanak.

  • A különleges helyet, amit imádsz.

Ezért a legexkluzívabb és legmodernebb berendezési tárgyakkal töltöd meg. Olyan lakberendezési megoldásokat keresel, aminek köszönhetően egyedi, személyre szabott elemekkel alakíthatod a helyiség stílusát.

  • Amit óvsz. Alaposan és megfontoltan.

    Ahol ügyelsz, hogy a fűtési és hűtési költségek minimalizálva legyenek.

Olyan termékekkel veszed körbe magad, amik védik a pénztárcát és a környezetet. Törekedsz a szabályozható hővédelemre és az otthonod biztonságára is, a biztonsági rendszerekkel.

 

De álljunk meg egy pillanatra.

 

Miből is áll ténylegesen az otthonod?

 

Akaratlanul is, de olykor a napi mérgeinknek ad menedéket.
Ugyanis mérgekkel élünk együtt.

Talán te is elgondolkodtál már azon, hogy létezik-e még friss levegő, tiszta víz, valóban originál gyümölcs. Sajnos az otthonunk mindennapi mérgeiből van, aki többet fogaszt; és van, aki kevesebbet.

 

Legtöbbünk idejének kilenctizedét zárt terekben töltik. Lakásban, munkahelyen, közintézményekben, ahol rossz a levegő.

Egyre több adat utal rá, hogy a beltéri levegő számos betegség kialakulásához járulhat hozzá. A zárt terek levegőjében kórokozók találhatók, amiknek hatásaira a kutatók is felfigyeltek.

Az 1970-es évek végétől halmozottan fordultak elő bizonyos tünetek, ilyen a felső légúti és bőrpanaszok. A gyakori fáradtság és fejfájás és kóros szembántalmak is.

A kutatók arra jöttek rá, hogy mindez az elmúlt évtizedekben a lakóépületek hőszigetelési módszereire vezethető vissza. Ezek megváltozásával gyakrabban alakultak ki hőhidak, a lecsapódó pára pedig hozta magával a gombák szaporodását.

 

Új szigetelési eljárások pacsit adtak az újfajta életmódnak.

 

Abban a hiszemben élünk, hogy egészségesebben élünk. Holott nem.
Gyakrabban zuhanyzunk, megváltoztak a főzési technikák és a „túl jól hőszigetelt” épületekbe a kifogástalanul záródó nyílászárók miatt rosszabbul szellőznek a lakások, a hálószobák is.

 

Nőtt a beltéri levegő páratartalma.

 

A benti levegő spóraösszetétele az Országos Epidemiológiai Központ mikológiai osztálya szerint olyannyira változott, hogy a lakások légterének közel 90 %-ban megtalálható a Penicillium, Cladosporium, de az Aspergillus gombák spórája is.

De számos penészgombafaj spórája gyakran élőlényei a fürdők, konyhák falainak is; és az ágybetéteket és párnákat sem kímélik.

 

 

Jól szaporodnak a gombák a ritkán szellőztetett, párás hálókban is.

Egyes gombaspórák a nyitott ablakon is bejutnak nagyobb mennyiségeben is, még a nyári hónapokban is.

A lakóterek spóraösszetételét elsősorban a levegő páratartalma és hőmérséklete befolyásolja.

Köbméterenként néhány száz spóraszám a téli időszakot elhagyva, a nyári hónapokban akár elérheti az 50 ezret is.

A szénanáthától, asztmás reakcióktól és allergiás légúti panaszoktól nem csupán a kinti növényzet miatt szükséges foglalkozni, de úgy fest odabent sem vagyunk igazán biztonságban.

 

 

Lehet a gombaspórák ellen bármit is tenni?

 

Szabályzott szellőztetéssel kontrollálható a belső tér levegője. Olyan légteret eredményezve ezzel, amiben nem szükséges tartanunk a gyermekeink egészségét illetően sem.

Létezik egy olyan berendezés, amiből a belső légtér veszélyes lakói gyorsan és hatékonyan kiszűrhetőek.

 

 

A hővisszanyerő szellőztető rendszerek, mint a Zehnder például képes a szobák levegőjét mindig frissen tartani.

Amellett, hogy képesek a pollenek, a por és a külső szagok kiszűrésére; a páratartalmat is képes egészséges szinten tartani. Azok, akik hővisszanyerő szellőztető rendszerrel élnek együtt, hosszabb ideig egészségesebbek.

 

A szellőztetőrendszer friss levegőhöz juttat hozzá.

Egy entalpiahőcserélős szellőztetőgép például egyszerre képes megoldani a konyha vagy a fürdőszoba párás levegőjének elszívását és a háló friss levegővel való ellátását is.

A korszerű szellőztetők külsőleg pedig annyira modern kinézetűek, hogy menő kinézete miatt akár a hálóban, akár a fürdőszobában helyezed el, akkor sem nyúlsz félre.

A hővisszanyerős szellőztetés olyan friss, egészséges levegőt ad otthonodnak állandó jelleggel, hogy hosszútávra garantálja a megfelelő páratartalmat, így esélyt sem kell adnod a penésznek.

 

Biztosítsd családod számára az egészséges otthon mindennapi megélését. Ismerd meg a korszerű és hatékony szellőztetőberendezéseket, hogy padlógázzal az élre törve szűntesd meg ezt a „mérgező levegő” problémát.

 

El is jöhetsz hozzánk, hogy meggyőződhess róla a saját szemeddel. Időpont egyeztetéshez hívj a +36-30-815-2151-es számon, vagy írj az info@szellozteto.hu címünkre!

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>