Hogyan növelhetik a magánóvodák a szolgáltatásuk értékét az ovi levegőjének kontrollálásával?

14 június 2018

Egy 3-6 éves kisgyermek napjainak nagyobbik részét óvodában tölti. Itt szerzi meg első társadalmi érintkezéseit; itt szerzi meg első barátait; és néha itt szerzi meg az első asztmatikus vagy egyéb, a beltéri levegőből eredő számos betegség kialakulásának csíráit is, az óvoda épületétől függően. Miért van ez, és hogyan képes egy óvoda ezen változtatni?

 

magánovi

 

A tehetősebb szülők óvodaválasztás előtt leginkább azt veszik figyelembe, hogy tárgyi és személyi javakban is mérhető különbséget tapasztalnak-e egy magán és egy állami intézmény között. Valamint vizsgálják, hogy van-e egyáltalán különbség.

Szeretnék a csemetéiket a legjobb kezekben tudni; ahol a gyerkőc játszva tanulhat, és megértő szemek figyelik lépéseit. Mindezt nem egy „fapados” kivitelezésben megoldva.

Sokan a magánóvodák igényesebb gyerek-ellátottsága miatt voksolnak az intézményekre, ahol a játékarzenál nem szegényes, ahol folyamatos foglalkozások vannak. Ahol rendszeresen szerveznek kirándulásokat, programokat.

Legyen az úszás, múzeumlátogatás, lovaglás, külön angolórák.  Talán te is ezeket fontolgatod szülőként, vagy intézményfenntartóként ezekkel az előnyökkel igyekszel lenyűgözni a szülőket.

 

Azonban vannak olyan, az óvoda épületét érintő kivitelezések, amik játszi könnyedséggel tehetnek különbséget akár még két magánintézmény között is.  És hozhatnak egyiknek nagyobb sikert, elismerést és több szülői „igen” voksot.

Mert nem mindegy az alábbi kérdésre a válasz.

Mivel tölti a gyerek a napot, vagy inkább hol tölti azt – melyik a fontosabb?

Míg az előbbi sem másodlagos, a gyöngyfűzés és igényes gyerekjátékok megléte, avagy nem léte eltörpülhet amellett, hogy a magánóvodák intézménye vajon maximálisan kihasználva a lehetőségeket nyújtja-e a biztonságos környezetet a gyerkőcöknek.

Számos magánóvoda egy nyugodt, derűs, szeretetteljes légkört igyekszik biztosítani, hogy a későbbiek során a társadalom értékes tagjává válhasson a gyerek.

Azonban a gyermekeket a fizikai ártalmaktól ugyanúgy fontos védeni, mint a negatív lelki hatásoktól. Itt nem csupán az EU-szabványos játszótéri játékokról és biztonságos gyerekbútorokról van szó.

De az óvoda belső légterének egészségesebbé tételéről is.

Miért, egyáltalán mi lehet a gond egy óvoda belterével?

Számos intézményben korszerű nyílászárókkal igyekeznek elérni, hogy ne kifelé, hanem befelé fűtsék a gyerekeknek helyet adó belső tereket.

A „túl jól hőszigetelt” épületekben a kifogástalanul záródó nyílászárók miatt azonban rosszabbul szellőznek a belső terek. A délutáni 2-3 órás alvások során – ahol akár 15-20 gyerek is összezsúfolódik egy helyiségben – pedig még inkább.

A szülői orr pedig rögtön megérzi, amikor a gyerekért érkezik, hogy állott a levegő.

A hőszigetelési kivitelezések megváltozásával gyakrabban alakultak ki hőhidak, a lecsapodó pára pedig hozza magával a gombák szaporodását.

Egyes gombaspórák a nyári hónapokban a nyitott ablakon is bejutnak nagyobb mennyiségben is akár. A lakóterek spóra-összetételét ugyanis elsősorban a levegő páratartalma és hőmérséklete befolyásolja.

De van itt még más is.

Megy a szellőztetés, de mivel?

Számos magánintézményben van jelen a klíma használata is, ezzel váltva ki a szellőztetést, vagy a hideg, hűvös levegő benntartását. A klíma viszont, habár hűti a teret, szellőztetésre nem alkalmas.

A klíma a benti, állott, elhasznált levegőt hűti le. Azaz a levegő cseréjét nem oldja meg, így nem szünteti meg a benti páratartalmat sem. De a szellőztetés rendszeres hanyagolása akár hosszabb időtávon az egészségnek is árt.

Mi javasolt ilyen szituációkban, amivel az óvodák belső tere is a gyermekek egészségét szolgálhatja, sokkal hatásosabban és biztonságosabban, mint akár eddig? Sőt, a magánóvodák külön előnyként használhatják fel szolgáltatásuk bemutatása során?

A hővisszanyerő szellőztetőrendszerekkel a magánóvodák is plusz extrát nyújthatnak „szolgáltatásuk” címszava alatt.

Olyan pluszt adhatnak a brosúrákban, ahol kifejezhetik, hogy ők

  • erősítik a gyerekek immunrendszerét,
  • óvják az egészségüket,
  • és az asztmás gyermekek számára is ideális helyet biztosítanak.

Segítik az idegrendszerük fejlődését, így szervezetük képes lesz felvenni a harcot a kórokozókkal szemben.

Milyen előnyökkel jár a kontrollált szellőztetés?

  • Szabályzott szellőztetéssel kontrollálható a belső tér levegője, olyan légteret eredményezve ezzel, amiben nem szükséges tartanunk a gyermekeink egészségét illetően sem.
  • Amellett, hogy képesek a pollenek, a por és a külső szagok kiszűrésére, a páratartalmat is képes egészséges szinten tartani.
  • A szellőztetőrendszer friss levegőhöz juttat hozzá.
  • Ráadásul olyan berendezésről beszélünk, ami a magánóvodák számára is megtérülést hoz. A Zehnder azoknak való, akik a penészt és a párát száműznék az intézményükből, az ablaknyitogatással kiengedett fűtésdíjat pedig megspórolnák.
  • A korszerű szellőztetők külsőleg pedig annyira modern kinézetűek, hogy menő kinézete miatt nem csúfítanak bele a magánóvoda épületének stílusos és klassz megjelenésébe sem.
  • Nem fognak a gyerekek az állandó köhögésektől, tüsszögésektől, könnyező szemektől szenvedni; valamint a szálló porrészecskék következtében a különböző rákkeltő anyagok megtelepedésének esélyének sem teszi ki az intézmény a gyermekeket.

 

Vedd fel velünk a kapcsolatot és beszéljünk a te intézményedről. Az ottani benti levegő oxigénben dús, de a szennyező anyagoktól mentes lesz. Vagy szülőként vesd fel a szülői értekezleteken a témát, a kedvelt és szeretett magánóvodátok fejlődése érdekében. Időpont egyeztetéshez hívj a +36-30-815-2151-es számon, vagy írj az info@szellozteto.hu címünkre!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>