Friss levegőt a lakásba – miért ne elégedj meg az egész napos szellőztetéssel nyáron se?

25 július 2018

Gyakori tévhit, hogy szellőztetőrendszerekre igazából csak télen van szükség. Nyáron úgyis nyitva egész nap az ablak. Ezzel a gondolattal pedig igen gyakori problémáknak nyitsz ajtót, mely teljesen gallyra vágja az otthonod energiahatékonyságát és komfortzónáját is.

Ha nem hagy hidegen a növekvő energiaköltségek izzasztó ténye, a környezettudatosság sem másodlagos; akkor az épületek fokozott hőszigetelése már kívülről fújt téma a részedről. Talán már azt is tudod, hogy a fokozott hőszigetelésnek vannak hátrányai is:

 

  • egy jól szigetelt és légtömör épületben a szagok és a nedvesség zsákutcába kerül,
  • a magas páratartalom hozza magával a penészképződést
  • a ritka szellőztetés pedig rossz zsarut játszhat otthonodban, mert rossz közérzetet, fáradékonyságot okozhat

 

A szellőztetőrendszerek legnagyobb előnye, hogy rendszeres ablaknyitogatás helyett oldja meg a friss levegő kérdését, a pára kiszűrését, a szagok megszűrését anélkül, hogy az energiatakarékosságnak adnál egy jó nagy pofont.

Segítségével az értékes hőenergiát nem dobod ki az ablakon, ha már új nyílászárókkal épp ezt igyekeztél elkerülni.

Egy korszerű, modern hővisszanyerős szellőztetőrendszer a nap 24 órájában folyamatosan cseréli a helyiségek levegőjét. És a hőenergia nagy része is újrahasznosul.

De ezen előnyöknek inkább télen veszed hasznát, véled te. Miért van szükség nyáron is a szellőztetőrendszerekre, ha úgyis nyitva az ablak?

Ehhez hadd tegyek fel egy kérdést.

Vajon jól teszed, ha folyton nyitva hagyod nyáron az ablakot?

A szellőztetőrendszerek egyik nagy előnye, hogy friss levegővel látja el a légtömör épületed anélkül, hogy nyitott ablak mellett élnél. A kulcsszó pedig a nyitott ablakon van.

Ugyanis nyitott ablaknál habár levegőhöz jut az épületed nyáron is (anélkül, hogy kifelé fűtenél, hiszen nyáron nincs fűtéstényező); azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a bejövő levegő minősége.

Ha egész nap szellőztetsz, akkor szemet szúró kivétel lenne, ha nem lenne por a bútorokon és nem fuldokolnál az allergiától. A szomszéd kutyájának fülsüketítő vonyítását pedig csak bónuszként kapod délutánonként.

A pollenek ugyanúgy zavarhatják a nyugalmad és okozhatnak pluszköltséget neked, mint a téli hónapokban a kifele fűtés.

 

Ezért a pollenek és porszemcsék kiszűrése érdekében a szellőztetőgépek szinte mindegyike rendelkezik beépített szűrőkkel

 

A mindig friss, befújt levegő valóban friss, nem csupán annak vélt.

Az alvást is hatékonyabbá teheti a nyári hónapokban is, ami a kánikula idején sem másodlagos. Az elszívott levegővel pedig a kellemetlen szagokat tessékeli ki az épületből.

A beépített szűrőket illetően nem mindegy, hogy milyenek, hány darab van belőlük és hol kerülnek beépítésre: pontosan milyen, mennyi és hol helyezkednek el.

A szellőztetőrendszerek esetében a G3-G4 szűrők arra szolgálnak, hogy kiszűrjék a lebegő részecskéket és a port. Ez mindegyik gépben benne van. Az egyedülállóbb, komplexebb kivitelezésekben ez a szűrő akár a pollenek kiszűrésére is alkalmas lehet.

Egyesek modellek nem csak a bejövő, de az elszívott levegőt is szűrik. Számos lakásban ugyanis a lakásból is jöhet a por, ami hosszabbtávon akár jelentős javítási költséget is eredményezhet a szellőztetőrendszereknél (mivel hatással van a működésükre).

 

Te még klímát használsz nyáron?

 

Lehet nem is gondolnád, miért meleg helyzet klímával megoldani a szellőztetés mindennapi küldetését. Pedig olyan megoldás is szóba jöhet alternatívának, ami nem csupán kifizetődőbb és okosabb döntésnek minősül, de még trendibbé is teszi az otthonod.

Különösen nyári időszakban okozhat fejtörést a téma: hűtsük le a lakást, és zárjuk ki a forróságot és szellőztessünk is egyszerre.

Egyszerű, mint az egyszeregy. Papíron.

 

A kílma azonban lehet, hogy hűti a teret, de szellőztetésre nem alkalmas.

 

  • A klímával csak a benti, elhasznált levegőt hűtöd le. A levegő cseréje még mindig nem megoldott. Azonban, ha egy szellőztetőgéppel oldod meg a benti hűvösebb levegőt (nem engeded be a meleget), akkor friss levegőt is adsz az épület belső terének.
  • A klímával még mindig nem szünteted meg a benti páratartalmat. A magas páratartalom viszont hőérzeteden is ront, melegebbnek érzed a hőmérsékletet.A klímával történő levegőhűtéssel maximum növekedni fog a relatív páratartalom. De a sarki jeges éghajlatig nem hűtheted az otthonod, mert párakicsapódással járna, az pedig hozza magával a penészt. Ráadásul olyan lesz a hőérzet, mintha pingvinek jártak volna arra.

 

Kevesen tudja, hogy Léltezik ma már szellőztetőgéppel egybeépített párátlanító (Zehnder ComfoCool) is. Ha a belső hőmérséklet a kívántnál melegebb, azonnal bekapcsol.

A befújt levegőből párát von el, így a relatív páratartalom nem fog megnőni, a páraérzékelő nem fogja blokkolni a felülethűtést, és a hőérzetünk sem fog emelkedni.

 

Szellőztetőrendszerek esetében személyes konzultációval kivédheted, hogy nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű szűrökre ruházz be, és ezzel feleslegesen szórd csupán a pénzt. A legmodernebb, és leghatékonyabb választás érdekében a csak neked kivitelezett tanácsainkkal és szakmai rálátásunkkal segítünk neked a legjobb választás mellett dönteni. Időpont egyeztetéshez hívj a +36-30-815-2151-es számon, vagy írj az info@szellozteto.hu címünkre.

 

One Response to “Friss levegőt a lakásba – miért ne elégedj meg az egész napos szellőztetéssel nyáron se?”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>