Te is megszüntetheted az otthonodban a penészedést ezzel a hosszútávra szóló döntéssel

04 október 2018

Ahogy beköszönt az igazi ősz, a hűvös és csapadékos napok hoznak magukkal egy igen gyakori problémát a rosszul szellőző otthonokba: a nyirkos felületeken megjelenik a penész.

A „Hogyan irtsuk ki?” kérdés ilyenkor egyre gyakrabban elhangzik, mert akármennyit szellőztetsz, újra és újra előjön a penész. A házi praktikák nem válnak be, ami nem csoda. Mutatjuk a probléma valódi okát és azt is, hogy miért gond, ha a szőnyeg alá söpröd a problémát.

Hiába az extravagánsan kifestett szoba, ha annak falát is tönkre teszi a penész. Bosszant, hogy tízezreket költöttél a trendi otthonodra, mégsem élvezheted gondtalanul?

Ráadásul a penész nemcsak éktelenkedő, de veszélyes is. A légtérből a légutakba kerülve irritálhatják az orr nyálkahártyáját, a kötőhártya-gyulladást, asztmás és felső légúti panaszok kialakulása sem elhanyagolandó esetükben.

Nem biztonságos az otthonod a családod számára.

Mit tehetsz a penész ellen az otthonodban, egyáltalán meg lehet előzni?

 

A kevésbé szellőztetett helyiségek tipikus tünetei a padlógázzal élre törő páratartalom, az e miatt keletkező párakicsapódás és végül a penészesedés.

 

Ehhez nem sok kell:

 • elég, ha rendszeresen használod a fürdőszobát,
 • gyakran kotyog a tűzhelyen az edény, mert a legújabb receptet kipróbálva te megint főzöl (a páraelszívó kapacitása gyakran nem elég);
 • a legtutibb nyílászáróra startoltál rá, mely valószínűleg átlagon felül szigetel,
 • száradnak a gyerek edzőcuccai,
 • lélegzel és izzadsz (igen, magad is termelsz párát)
 • ősszel és télen pedig még annyit sem szellőztetsz, mint nyáron.

 

Ha egy régebbi épületbe szerettél bele, melyet hosszútávú befektetésnek vettél – ráadásul ilyen kúriája tuti senkinek nincs-, az épület újraszigetelése, ablakcseréje után még inkább támadni fog a penész. Kapsz egy zárt, becsomagolt épületet.

Ahhoz, hogy tovább tetézd még a bajt, a hideg idő beálltával egy „végzetes” kimenetelű szokásnak is engedsz: BEKAPCSOLOD A FŰTÉST.

A zárt térben így olyan kedvező viszonyokat teremtesz a penésznek, mely könnyedén szaporodhat (megfelelő hőmérséklet). A fűtés elhanyagolása (nem fűtünk megfelelően) pedig még rosszabb eredményt szül.

Fűteni kell. Ez nem vitás.

’Alacsony a fal felületi hőmérséklete és magas a szoba páratartalma. Ismerős ugye? A hideg idő tipikus velejárója.’

Ehhez nem csupán az épület jellemzői (ablakcsere!), de a lakók szokásai is közrejátszanak.

 

Állítólag ezek használnak a penészedés ellen – vagy mégsem?

A szomszéd által ajánlott penészölő, a nagyi tuti receptje, a csodafestékek vagy szárítót veszünk a teregetés helyett…na és persze társaik.

Azonban a rájuk fordított idő és pénz maximum rövidtávú „úgy tűnik jó lesz” megoldásokat eredményeznek. Amíg a kiváltó okok nem szűnnek meg, addig a probléma sem fog. A párafelhalmozódás valódi oka ugyanis a nem megfelelő szellőztetés.

A páratartalom kicsapódik a hideg falon, sarokban, így a túl kései szellőztetés már ezen se segít. Télen ráadásul az utcát fűtőd vele, mely nem hatékony és nem praktikus. Viszi a pénzed.

Folyamatos, rendszeres szellőztetésre lenne szükség; kevesen tudják, hogy erre is van megoldás.

A hővisszanyerő szellőztetőrendszer kontrollált gépi szellőztetést valósít meg egycsapásra

Egy entalpiahőcserélős szellőztetőgép például egyszerre képes megoldani a konyha vagy a fürdőszoba párás levegőjének elszívását és a háló friss levegővel való ellátását is. Garantálja a megfelelő páratartalmat, így esélye sincs a penésznek.

 

A hővisszanyerős szellőztetőrendszer biztosítja a párás levegő folyamatos elszívását, de ennél többet is

 • Nem dobsz ki vele energiát az ablakon.
 • Kivezeti a párás, elhasznált levegőt az otthonodból, miközben friss levegőt biztosít a számodra odabent.
 • A bejuttatott friss levegőt szűri. Képes a pollenek, a por, és a külső szagok kiszűrésére.
 • Fogyasztása alacsony, hosszútávon megtérül.
 • A jobb minőségű rendszerek zajszintje elhanyagolható, nem fog zavarni az otthonodban.
 • Nem pazarolsz, és nem az utcát fűtöd.
 • A gyerekek sincsenek kitéve a téli megfázásnak az ablaknyitogatás mellett.

Az eredmény nem csak a penész megszűnése, hanem egyidőben a friss levegő jelenléte is, miközben a a fűtési költségek csökkennek.

 

Tudj meg többet a penészt hosszútávon, eredményesen lapátra tevő rendszerről, gyere el a bemutatótermünkbe, és ismerd meg a Zehndert még alaposabban, hogy egyetlen kérdés se maradjon nálad megválaszolatlanul. Időpont egyeztetéshez hívj a +36-30-815-2151-es számon, vagy írj az info@szellozteto.hu címünkre!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>