A hővisszanyerős szellőztetőrendszerek alkalmazása, melynek mérlegelését egyetlen okos kivitelező sem hagyja ki

12 október 2018

Kivitelezőként bizonyára keresed az intelligens szellőztetési megoldásokat. Szeretnél pozitív képet festeni a megrendelők előtt is olyan épületgépészeti elemekkel, melyek költségtakarékos, komplex és tudatos döntésnek bizonyulhatnak a számukra. Hosszútávon. Mutatjuk, hogy 2020-tól mely rendszer nyújtja majd mindezt a legprofibban, ami a közel nulla energiaigényű (KNE) épületek esetében elkerülhetetlen is lesz.

Építőipari kivitelezőként tudod, ha valaki építkezik, akkor ő hosszútávra tervez.
Ezért talán te is keresed azokat a lehetőségeket, amelyekkel valóban prémium megoldást kínálhatsz megrendelőidnek. Olyat, amivel növelheted egy ingatlan piaci értékét, és megkönnyítheted egy kivitelezés folyamatát is.

Keresd a minősített rendszereket! Ezek mindig naprakészek és biztosítani tudják, hogy megrendelőd hosszútávon élvezhesse munkád eredményét, azaz elégedett legyen.

 

Mit fog eredményezni a megrendelődnél, ha szellőztetőrendszert is építesz az épületbe?

 

Biztosan ismered a KNE (Közel Nulla Energiaigényű) szabályozást. Amennyiben már most nem ilyen eredménnyel épül meg egy épület, néhány év múlva elavultnak fog számítani.

 

A mai, „agyonszigetelt” házakban nem olyan a levegő, mint a 10-20 évvel ezelőtt épületekben, ahol télen a nyílászárók mentén előfordulhatott, hogy kiszökik a levegő. Nem ez a probléma, mi most nem kifele fűtünk, viszont küzdünk a bent ragadt párával és a magas széndioxidszinttel, ami rossz levegőt okoz és a falak penészesedéséhez vezet. Nagy tömítettségű épületek átka a nem megfelelő szellőztetés.

A megrendelők erre a problémára tartós, hatékony megoldást szeretnének találni. Ugyanis hiába az épületek komfortosabb változata, ha sokszor mindez negatív hatással van az épületek energiafogyasztására, fenntartási költségére.

Erre a problémára megoldást nyújtó rendszerek az építkezésnél minimális többletköltségnek tűnnek, de hónapokkal később plusz pénzt jelentenek a számukra is.

De milyen megoldást ajánlhatsz nekik a leghatékonyabb végeredmény érdekében?

Hiszen a családi házaknál egy teljes fűtési energiaigény akár 40%-a a szellőzési veszteségek miatt gyűjthető be. Ennek oka az ablaknyitás, a réseken történő légcsere. A bejövő hideg levegőt fel kell fűteni.

A szabályozatlan gépi rendszerekkel szemben egy hővisszanyerős szellőztetési rendszerrel jóval több energiamegtakarítás érhető el

 

A szabályozott rendszerek működtetése 30-50 % energiamegtakarítást jelenthetnek a szabályozatlan rendszerekkel szemben, de a hővisszanyerős rendszerek még ennél is többet nyújtanak.

Amellett, hogy a zárt helyiségekbe megfelelő friss levegőt biztosítanak és elszállítják a keletkező párát, széndioxidot, felgyülemlő káros anyagokat; szűrik a port és pollent (mivel a bejövő friss levegőt egy szűrő tisztítja meg), szinte hőveszteség nélkül képesek kicserélni a benti levegőt frissre.

 

  • Az ablaknyitogatás által elveszett energiát minimalizálják.
  • A fűtési-hűtési költségeket csökkentik.
  • Alacsony a zajszintjük, szinte észrevétlen a jelenlétük az otthonban (okos tervezéssel, megfelelő berendezéssel)
  • Alacsony energiafogyasztással járnak (kb. 48 W).

 

Mivel a légcsere elkerülhetetlen energiaveszteséget okoz, olyan korszerű megoldásra van szükség, mely ezt az energiaveszteséget nagymértékben csökkenti. Erre ad megoldást a hővisszanyerős szellőztetőrendszer – akár több mint 90%-kal csökkentheti azt (a készülék hatásfokától és az épülethéj légtömörségétől is függ).

Mivel télen a kilépő meleg használt levegő által melegíti fel a belépő friss levegőt.

 

A hővisszanyerős szellőztetőrendszer kiépítése gyorsan megtérül a megrendelőnek

Családi háznál a kiépítés költsége hasonló árban mozog, mint egy napkollektoros rendszer (1-2 millió forintos beruházás), azonban több mint duplája lehet az energiamegtakarítás.

Méghozzá évente.

Helyigényüket már az épület tervezésénél bele lehet kalkulálni. Rendszeres karbantartással pedig akár 20-30 év is lehet az élettartamuk.

A hatásfok maximalizálásához azonban elengedhetetlen a pontos tervezés

A precíz, alapos és tudatos tervezéssel (az épület légtömörségi szintjének magas elérése, építési hézagok kivédése):

  • elkerülhető a komfortosnak már nem mondható zajszint,
  • a karbantartási igény egészen kicsi lesz,
  • hatékony lesz a helykihasználás,
  • a villamosáramigény sem száll el,
  • a higiénikus kialakítása is megfelelő lesz.

Nem szakértő tervezéssel a hatásfok akár 25%-kal is kevesebb lehet az áhított célnál. A beépítéssel az épület fűtési energiafogyasztása tulajdonképpen 10-50%-kal csökkenthető, így a megrendelő számára rövidtávon megtérülő befektetés egy hővisszanyerős szellőztetőrendszer alkalmazása.

 

A szellőztetőrendszerek alkalmazása nem költség, hanem befektetés.

 

Ne hagyd ki építési tervek esetében a hővisszanyerős szellőztetőrendszerek előnyeit. Ez a lehetőség arról szól, hogy a céged föltedd a jövőben az okos, előrelátó, prémium szolgáltatást nyújtó és ajánló kivitelezők térképére.

Mi ebben segítünk neked.

 

Ma már egyre kevésbé valósítható meg korszerű és komfortos lakókörnyezet a hővisszanyerős szellőztetőrendszerek beépítése nélkül. Tudj meg többet a rendszerről, gyere el a bemutatótermünkbe, és ismerd meg a Zehndert még alaposabban, hogy egyetlen kérdés se maradjon nálad megválaszolatlanul. Időpont egyeztetéshez hívj a +36-30-815-2151-es számon, vagy írj az info@szellozteto.hu címünkre!

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>