Miért fontos?

Európában minden harmadik ember allergiában szenved. Az előrejelzések szerint 2020-ra az európai lakosság fele érintett lesz valamilyen allergiás megbetegedésben. A levegőben lévő vegyi anyagok és allergének elszaporodásával az otthonok levegője sem tiszta, az allergiában szenvedők pedig az otthonuk biztonságában sem képesek szabadulni a kínzó tünetektől, amelyeket a párás levegőben könnyen előjövő penész csak tovább súlyosbít. A beltéri levegő hatékony megtisztítására a hővisszanyerő szellőztetőrendszerek jelentik az egyik legjobb megoldást.

Bár az olyan épületgépészeti megoldások, mint például a hővisszanyerő szellőztető komolyabb beruházás, nagyon fontos megfontolnunk a telepítését, ha lakásfelújítást, és/vagy nyílászárócserét tervezünk. Ez a kép egy penésszel szennyezett falról egy nemrég felújított házban készült. A munkálatok során kicserélték a nyílászárókat, hőszigeteléssel látták el a falakat, de nem oldották meg a megfelelő szellőztetést. A tulajdonos szerint a bérlőknek többször kellett volna ablakot nyitni. Viszont, ha új nyílászárót építtetünk be, és sűrűn nyitogatjuk az ablakokat, akkor nincs energiamegtakarítás, ráadásul a benti levegő is folyamatosan romlik a szmog és a pollenek miatt. Az ilyen helyzetekben tökéletes megoldás a hővisszanyerő szellőztető: pollenmentes, friss levegőt juttatunk be, miközben eltávolítjuk a házból a széndioxidot és a párát, mindezt úgy, hogy az energiával is spórolunk.

A Zehnder Comfosystems szellőztető rendszerei a magasabb árkategóriába tartoznak, ugyanakkor a legjobb megoldást jelentik, ha jó minőségű levegőt szeretnél a lakásodba. Emellett már középtávon visszahozzák a befektetett pénzt, hiszen nem kell feleslegesen szellőztetned és így fűtened, vagy épp hűtened a lakásodat az ingadozó hőmérséklet miatt.